Workshopar

Sjunga själv

Det sägs att det människor fruktar mest är att tala inför andra. Hur är det då att sjunga inför publik? Ensam. Solo. Ingen kör att gömma sig bakom. Och inget annat skydd. Ändå tycks många uppleva en kittlande känsla av att det är just detta man egentligen vill ägna sig åt. Sången är kanske den uttrycksform som ligger allra närmast hjärtat. Sällan upplever vi oss så nakna och sårbara som när vi sjunger. Häri ligger måhända förklaringen. Vi anar att den belöning som väntar den modige sångaren är stor. Glädjen i att stå där, om än med skälvande röst. Att låta denna min egen röst klinga, i all sin vilja till både individualitet och gemenskap. Vilken frihetskänsla föder inte detta?!

Under två dagar får du chansen att i ett tryggt sammanhang pröva på att sjunga solo, de sånger du själv önskar. Hårdrock eller opera, jazz eller musikal, joddla eller kula? Allt är möjligt. Kanske är du körsångare men när en dröm att sjunga själv? Eller har du som mål att arbeta professionellt med sång? Möjligen är du intresserad av skådespeleri och vill utveckla din musikdramatiska förmåga. Kanhända är du instrumentalist och vill nu utforska ditt inre instrument? Är du kort och gott en glad amatör som älskar att sjunga och önskar dela kärleken och glädjen? Kanske är du bara skräckslagen men känner en besynnerlig dragning till scenen och till sången.

Vi vänder oss till sångare på alla nivåer, i alla åldrar. Vi har erfarenhet av arbete med amatörer och fullblodsproffs. Kursen är skräddarsydd såtillvida att du får hjälp på den position där du befinner dig. Vi möts där och tillsammans kommer vi överens om en riktning framåt.

Lärare:

Monica Tyllgren är sångerska, kompositör, pianist och pedagog. Hon är lektor i sång på Teaterhögskolan i Malmö. Hon är en ofta anlitad sångerska, arrangör och sångcoach.

Rasmus Dahlstedt är skådespelare, regissör och pedagog. Han har efter utbildningen på Teaterhögskolan i Göteborg varit verksam som frilansande skådespelare, sångare, manusförfattare och regissör.

Upplägg:

Vi tänker oss framför allt två möjligheter. En veckokurs och en helgkurs.

Önskvärd gruppstorlek 6-12 personer.

Veckokurs:

Måndag – fredag, 6 timmar/dag

Sista kvällen framträdande inför publik.

På förmiddagen övningar med fokus på sångteknik. På eftermiddagen masterclass där vi arbetar med att hitta ett sceniskt uttryck för sången. Alla teaterns uttrycksmedel står till förfogande. Samtliga deltagare framträder inför varandra, vilket möjliggör att man också som iakttagare kan dra många lärdomar.

Cirka 25 tim lärarledd tid/deltagare

Helgkurs:

Lördag – Söndag, 6 timmar/dag

Sista kvällen framträdande inför publik.

Upplägg som veckokurs, fast mer komprimerat.

Cirka 12 tim lärarledd tid/deltagare.