Föreställningar

Den värmländska flickan

Hennes röst var ljus och klar. Kroppen spenslig och stark. Sinnet fritt och öppet. I fantasin var allt möjligt. En barnatroende flicka med vargen som lekkamrat. Sången bar henne över trädtopparna hela vägen upp till himlen.

Hon tappar rösten. Och kontakten med det som en gång var möjligt. Fantasin byts ut mot den verklighet där strupen inte får blottas. Hon flyr men blir infångad. Utnyttjas och lämnas att dö. Vill leva.

I oktober 1972 hittas en ung kvinna mördad i Deje i Värmland. I december 1991 våldtas och mördas en ung kvinna i Austin, Texas. Författaren Lars Gustafsson tar del av den senares öde och känner att han på något sätt måste ge henne en röst. 2006 ser versberättelsen ”Den amerikanska flickans söndagar” dagens ljus. Den värmländska flickan blir på olika sätt och avstånd varse dessa sina medsystrars olycka och slåss samtidigt för sin egen överlevnad i mötet med dem som inte vill henne väl.

Så spinns trådar. Mellan flickorna, skilda åt i tid och rum, mellan författaren och skådespelerskan, mellan döda och levande.

Hur iscensätter man ett övergrepp? Hur tonsätts sorgen? Hur gestalta lidandet? Går det att finna glädje i smärtan, tröst i konsten och försoning i det oundvikliga? Den värmländska flickan är ett försök att ge röst åt den som förlorat sin och ett rörelseschema åt den paralyserade.

Rosor i ett sprucket krus – en musikteaterföreställning om Gustaf Fröding

Musikteaterföreställningen ”Rosor i ett sprucket krus” skildrar Gustaf Frödings liv från ungdomen till ålderdomen och vidare bortom döden. Publiken får i inledningen möta den åldrade skalden. Därefter görs ett hopp i tiden och en kronologisk berättelse tar sin början. Vi lär känna en person vars starka vilja till kontakt med det motsatta könet inte motsvaras av en förmåga till anknytning. Som lever genom sitt skrivande. Vars värld är en inre värld. Som vill ta sig ut men som inte klarar av den verklighet som möter honom med mindre än att skammen förlamar. Så söker han tröst i glaset. Kärleken får succesivt allt mörkare färger. Den skira förälskelsen tar slut. Kvar blir blott åtrån och självföraktet. I slutet är den dödsmärkte författaren bedövad av skam och ångest. Den skäggige, försupne, galne lämnar världen med en tro att allt varit förgäves. I vår uppsättning som inte heller saknar humor avslutas det hela i ett försonande dur i det att ett möjligt möte med den eftertrådda blir av. 

Medverkande:

Rasmus Dahlstedt, skådespelare

Monica Tyllgren, piano

Föreställningens längd: 1 timme

Ett slarvigt pansrat hjärta

Birger Sjöberg i ord och ton. Ingen hittar som Sjöberg uttryck för den svärmiska kärlekens skira idyll såväl som för den solida fasadens krackelerande. En stund i sällskap av skönheten och smärtan.

Medverkande:

Rasmus Dahlstedt, sång

Monica Tyllgren, piano

Föreställningens längd: 45 minuter

Klipp från föreställningen:

Svenska visor och sånger

Våra personliga guldkorn i den svenska sångskatten. Kulturarv i form av Taube, Bellman, Vreeswijk och Adolphson. Men också nyskrivet. Skattkistan blir slutligen tung. Men ändå lättburen.

Medverkande:

Rasmus Dahlstedt, sång

Monica Tyllgren, piano

Föreställningens längd: 45 minuter

Stunden är inne

Musikalfavoriter från båda sidor Atlanten. Vi börjar i Duvemåla Hage och ger oss ut på havet. Skönheter, odjur, fantomer och fransk frihetslängtan. Efter alla dessa dängor och duetter är man som åskådare förhoppningsvis på gott humör.

Medverkande:

Rasmus Dahlstedt, sång

Monica Tyllgren, sång och piano

Föreställningens längd: 45 minuter